Gezondheidsadvies,Acupunctuur, Acupressuur, Moxa, Cupping, Gua sha , Tui-Na ,Taiji, Qigong Massage,  Shiatsu , Bio-massage , Acupressuur,Lymfedrainage,Sportmassage,Lypossage,Chinese Kruidengeneeskunde,Gezichtsverjonging Acupuntuur, Afvallen Acupunctuur, Fysiotherapie, Osteopathie, Stoppen met roken , TCM en zwangerschap,  koude baarmeder en onvruchtbaarheid .

Zwanger worden  


Bij veel patiënten is de oorzaak van onvruchtbaarheid “onbegrepen”. Vrijwel al deze oorzaken van verminderde vruchtbaarheid zien we wekelijks in de praktijk. Daardoor zijn wij heel goed bekend met de complexiteit van vruchtbaarheidsproblemen.

Acupunctuur geeft net als vruchtbaarheidsbehandelingen, geen garantie. Maar het helpt om je zo vruchtbaar, rustig en gezond mogelijk voor te bereiden op het zwanger worden.

Vruchtbaarheid vrouw

Voor de vruchtbaarheid van de vrouw begint een acupuncturist meestal met het reguleren van de menstruatiecyclus. Het is niet alleen vervelend als je onregelmatig menstrueert of veel pijn of bloedverlies hebt, maar het betekent vaak ook dat een bepaald evenwicht verstoord is. Acupunctuur kan helpen dit te herstellen, een belangrijke voorwaarde voor de vruchtbaarheid. 

Bij de diagnose bekijken we ook altijd of je mogelijk last hebt van koude in de baarmoeder. Dit wordt vaak genoemd als oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen. Een tekort van de Yang-energie van organen zoals de nieren kan hierbij een rol spelen. Koud eten en drinken en externe koude kunnen hiervan een oorzaak zijn. Deze situatie van Yang-leegte (koude) kunnen we verbeteren met behulp van moxa, een moxa-lamp (warmte) en Chinese kruiden. In China zeggen ze: je kunt pas zaaien als de voedingsbodem er klaar voor is. Geadviseerd wordt om 6 tot 8 weken voor een vruchtbaarheidsbehandeling of natuurlijke zwangerschapspoging te starten met acupunctuur. Die tijd is nodig om een goede basis(conditie) te creëren en je optimaal voor te bereiden.

Samengevat, wat doet acupunctuur voor de vruchtbaarheid van de vrouw:Reguleert de cyclus (optimaliseren lengte, behandelen klachten zoals PMS, reguleren bloedverlies, regelmatige eisprong). Reguleert de hormoonhuishouding. Vermindert stress. Versterkt de energie van alle betrokken gynaecologische organen. Verbetert de functies van eierstokken, follikels en de kwaliteit van eicel. Stimuleert bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder. Vermindert kans op miskraam. Vermindert pijn en stress bij puncties. Versterkt (en indien nodig, kalmeert) het immuunsysteem. Vermindert baarmoedercontracties na terugplaatsing. Verbetert opbouw en doorbloeding van baarmoederslijmvlies. Vermindert bijwerkingen van medicatie.

Vruchtbaarheid man
Veel onderzoeken laten zien dat acupunctuur en ook Chinese kruiden een positief effect hebben op de spermakwaliteit. De reguliere geneeskunde heeft vaak geen oplossing voorhanden als het probleem bij de man ligt. Dan wordt al snel gekozen voor IVF en ICSI; vrij zware behandelingen en vooral voor de vrouw belastend. Fijn als in plaats daarvan IUI-behandeling mogelijk is omdat de zaadkwaliteit is verbeterd. En soms ontstaat er zelfs toch een natuurlijke zwangerschap. 

Mannen met verminderde vruchtbaarheid wordt geadviseerd minimaal 3 maanden acupunctuur te proberen, omdat de zaadaanmaak gemiddeld 70 tot 90 dagen duurt. Bekeken vanuit het standpunt van de westerse geneeskunde zijn er, naast de theorie van de Qi als levensenergie, aanwijzingen dat acupunctuur een invloed heeft op de chemische processen in het brein. 

Er werden studies gepubliceerd waarin een verband gevonden werd tussen acupunctuur en de produktie van hormonen in de hersenen, welke een rol spelen in conceptie. Meer specifiek werd vastgesteld dat acupunctuur de produktie van endorfines stimuleert, welke een rol spelen in het reguleren van de menstruele cyclus. 

Acupunctuur lijkt m.a.w. een neuro-endocrien effect te hebben waarbij invloed wordt uitgeoefend op belangrijke assen tussen zones in het brein (hypothalamus en hypofyse), verantwoordelijk voor hormoonproductie, en de eierstokken, met zodoende een effect op de aanmaak van eicellen en de eisprong. Er zijn verder aanwijzingen dat acupunctuur een rechtstreekse invloed heeft op het aantal rijpe eicellen wat beschikbaar is voor bevruchting bij vrouwen die IVF ondergaan. Vermoedelijk veroorzaakt acupunctuur een toename van de bloedtoevoer naar de eierstokken, waardoor de eierstokken een relatief grotere hoeveelheid van de toegediende  hormonen ontvangen. 

Acupunctuur zou eveneens effectief zijn wanneer het baarmoederslijmvlies onvoldoende aangroeit om een bevruchte eicel te laten innestelen, een veel voorkomende oorzaak van recidiverende miskramen. Door de bloeddoorstroming in de baarmoeder te stimuleren zou het slijmvlies beter in staat zijn nutriënten en hormonen te absorberen welke noodzakelijk zijn voor een geslaagde innesteling.