Gezondheidsadvies,Chinees Kruidentherapie, Acupunctuur, Acupressuur, Moxa, Cupping, Gua sha, Tui-Na therapeut,Alternatieve en Natuurgeneeskundetherapie.

Groeiachterstand bij kinderen


Groeiachterstand
Ondanks gemiddelden en voorspellingen, komt het regelmatig voor dat kinderen achterblijven in lengtegroei. Dit hoeft echter niet te betekenen dat ze een groeistoornis hebben. Het merendeel van deze groep kinderen mankeert niets. Ondanks dezelfde leeftijd is het ene kind nu eenmaal kleiner dan het andere.
Bij sommige kinderen wordt een groeiachterstand vastgesteld. Dit kan te maken hebben met de onderstaande factoren:


 • (Onder)voeding.
 • Stress.
 • Sport/beweging.
 • Drugsgebruik.
 • Seizoenen.
 • Misbruik.
 • Verwaarlozing.
 • Of als de moeder tijdens de zwangerschap tabak/alcohol gebruikt, slecht eet of ziek of gestresst is.

Een groeiachterstand hoeft niet te betekenen dat je een tekort hebt aan groeihormoon.
Groeistoornissen
Er zijn ook ziektes die een groeistoornis als kenmerk hebben. Dit kunnen aangeboren ziektes zijn, maar ook aandoeningen die later ontwikkeld zijn. Van de volgende ziektebeelden kunnen de groeistoornissen onder bepaalde voorwaarden worden verholpen met een groeihormoonbehandeling:

 • Groeihormoondeficiëntie (GHD) - Oorzaken en diagnose
 • Small for Gestanional Age (SGA) - Oorzaken en diagnose
 • Syndroom van Turner (TS) - Oorzaken en diagnose
 • Chronisch nierfalen (CNF) - Oorzaken en diagnose
 • Prader Willi Syndroom (PW) - Oorzaken en diagnose
 • SHOX – Oorzaken en diagnose

Onderstaande aandoeningen kunnen ook groeistoornis als kenmerk hebben, alleen kunnen deze niet behandeld worden door middel van een groeihormoonbehandeling.

 • Dwerggroei.
 • Syndroom van Down.
 • Foetaal alcoholsyndroom.
 • Ziekte van Crohn.
 • Hartziekte.
 • Obesitas.

Kleine kinderen en baby’s reageren opvallend goed en snel op een acupunctuur-behandeling. Dat heeft te maken met het feit dat hun energiesysteem nog zuiver en volop in ontwikkeling is.
Acupunctuur voor broodnodige energie
Een kind heeft veel energie nodig om te groeien en om zich te kunnen ontwikkelen. Door voorkomende klachten met acupunctuur te verhelpen komt het kind weer in balans. Zo blijft er meer energie over om kind te zijn en te groeien!
In ontwikkeling
Bij jonge kinderen is het spijsverteringsstelsel nog in ontwikkeling. Baby’s kunnen daardoor veel last hebben van de spijsvertering. Ook het afweersysteem moet nog worden opgebouwd, waardoor kinderen kwetsbaar zijn voor invloeden van buitenaf. Bacteriën, virussen, rook of toxines uit de lucht en vaccinaties kunnen kinderen sneller uit evenwicht brengen. Bij sommige kinderen worden de klachten chronisch.
Balans zoeken
Baby’s zijn in de eerste drie maanden druk bezig een dag- en nachtritme te ontwikkelen. Het is normaal dat zij ’s nachts (een paar keer) wakker worden.
Hoewel het ook voor wat oudere baby’s en jonge kinderen volkomen normaal is om één of meerdere keren per nacht kort wakker te worden, kan het natuurlijk ook voorkomen dat een kind angstig is, of moeite met inslapen heeft. Een acupuncturist kan in de meeste gevallen hulp bieden en advies geven.
Klachten
Bij de volgende klachten bij kinderen kan een acupunctuurbehandeling verlichting of genezing bieden:
- verkoudheid - eczeem - oorontsteking  - allergieklachten - hoesten - diarree -astma  - obstipatie
Maar ook bij klachten die meer met het gedrag van je kind te maken hebben, kan een acupunctuurbehandeling helpen. Deze klachten kunnen ontstaan als gevolg van een heftige gebeurtenis, maar ook een fysieke oorzaak hebben. Denk aan:
- bedplassen - angsten - slecht slapen - gebrek aan zelfvertrouwen - slecht eten - druk, nerveus gedrag - verhoogde gevoeligheid - concentratiestoornissen
Acupunctuur bij een kind: echt niet eng!
De acupuncturist werkt bij kinderen met extra dunne naaldjes en kan ook kruiden en moxa inzetten. Met moxa worden acupunctuurpunten gestimuleerd met warmte. Een kind kan verder behandeld worden met speciale massagetechnieken zoals Tuina en acupressuur. Tenslotte geeft de acupuncturist adviezen en tips mee over voeding en leefregels. Vaak is er al snel effect merkbaar!

Het studentenleven is tegenwoordig een stressvol bestaan. Ten eerste is daar de toegenomen prestatiedruk op universiteiten. Ten tweede zijn veel studenten bang om met het nieuwe leningenstelsel schulden op te bouwen. Daarom hebben ze vaak bijbaantjes en weinig tijd voor ontspanning. En ten derde: via Instagram laten ze de buitenwereld zien hoe goed het met ze gaat. Maar de druk van studeren, werken en je goed vertonen op social media levert veel stress op.
De eerste symptomen zijn vermoeidheid, het gevoel nergens meer aan toe te komen, eczeem, hoofdpijn en buikklachten. Als de student dan geen aanpassingen maakt in zijn leefstijl, ligt een burn-out op de loer. Met eenvoudige tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde kun je je gelukkig snel weer fitter en energieker voelen. Als je dit tijdig doet, voorkom je dat je vermoeidheidsklachten steeds erger worden!
Voeding
Juiste voeding kan ook een ondersteuning zijn bij moeheid. De meeste mensen denken dat ze extra yang (= opwekkend) moeten gaan eten. Dus simpel gezegd: meer pepers eten om wat pit te krijgen. Het is echter heel belangrijk dat je daarbij de onderliggende basisenergie goed opbouwt. Daarom nemen de Chinezen bij vermoeidheid vaak zowel yinne (= voedende) als opwekkende voedingsmiddelen.
Om je basisenergie te versterken (yin) kun je het volgende eten: rijst, ei, kaas, bonen, stoofpotjes, stamppot, krab, garnalen, honing en mango.
Om je vermoeidheid te verminderen zijn de volgende voedingsmiddelen geschikt: tofu, gekookte aardappelen, kip, suddervlees, hamlappen, paling, makreel en cashewnoten.
Om je fitter te voelen (yang) is het verstandig dit te eten: walnoten, kastanjes en venkel. Let op: eet noten niet vlak voor het slapen; zij remmen de slaap. Moet je écht een nacht doorhalen om te leren, dan zijn noten uitstekend! Maar doe dat niet te vaak…
Het is het beste zo min mogelijk rauwkost te gebruiken. Kook of wok de groenten en voeg eventueel nog wat kokosmelk toe.
Soms is de vermoeidheid of de stress al te groot om zelf te kunnen verminderen. Dan is het raadzaam een acupuncturist te raadplegen.