Gezondheid Centrum Health Care Zheng Tong, Gezondheidsadvies,Chinees Herbalist, Kruidentherapie, Acupunctuur, Acupressuur, Moxa, Cupping, Gua sha, Tui-Na en Natuurgeneeswijzentherapie.

Herbalist, Kruidentherapie

Kruidentherapie kan een aanvulling zijn op de acupunctuurbehandeling. Het kan ook als zelfstandige behandeling worden ingezet. De kwaliteit van losse kruiden en kruidenpreparaten moet aan duidelijke eisen voldoen. Ze worden streng gecontroleerd om de werkzaamheid en veiligheid te garanderen. In China worden de ruwe kruiden meegegeven (dus stukjes wortel, stam, takjes en blaadjes). Mensen gaan daar thee van zetten tot drie keer per dag of vaker en drinken die thee als therapie. In de Verenigde Staten kwam men er in de China Towns al snel achter, dat Westerse mensen dit niet lang volhielden. Kruiden worden hier gegeven in poedervorm, capsule of tabletvorm of in een vloeibare vorm de zogenoemde hydrofiel/concentraat. Onderzocht is hoeveel er moet worden ingenomen om hetzelfde resultaat te krijgen of beter in vergelijking met thee. Binnen de Chinese Geneeskunde werkt men zeer, zeer zelden met één kruid. De behandeling bestaat uit het geven van meerdere kruiden die dan als module of formule worden gegeven. Bij een module moeten er nog andere kruiden worden toegevoegd om het te laten werken. Er zijn modules antiviraal, anti – bacterieel, anti – parasitair, versterkend en opbouwend voor elke bloedcel, opbouwend bij zaadcellen tekort etc. De formule wordt altijd aangepast aan de cliënt met al zijn symptomen. Het is dus een totaal-therapie, vandaar dat er meerdere kruiden in een formule worden gedaan vanwege de verschillende werkingen van al die kruiden. Zelfs seizoenen spelen een rol net als leeftijd en zwangerschap wat voor kruiden kunnen worden gegeven. Gedane onderzoeken wereldwijd naar de effecten van Chinese Kruiden worden meegenomen in de behandel strategie. In China is dit de voornaamste behandelmethode binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Er zijn meer dan 5000 kruiden beschreven. Meestal worden er meerdere kruiden gecombineerd tot een kruidenformule zodat het effect van de enkelvoudige kruiden wordt versterkt. De werking van de kruiden is net als de acupunctuur gebaseerd op het Yin-Yang principe. Kruiden kunnen als een zelfstandige behandeling worden voorgeschreven, maar ook als aanvulling op de Acupunctuur. Ze worden meestal langdurig ingenomen. Gezonde voeding is belangrijk binnen de TCG.

De acupuncturist kan uw behandeling aanvullen met een (tijdelijk) voedingsadvies.

Chinese kruidentherapie kan een aanvulling zijn op de acupunctuurbehandeling.
Het kan ook als zelfstandige behandeling worden ingezet. Bij de traditionele Chinese kruidentherapie wordt op dezelfde wijze een diagnose gesteld en een behandeling ingesteld als bij de acupunctuurbehandeling. Een kruidenformule wordt gekozen of samengesteld op basis van uw klacht en rekening houdend met uw gesteldheid. Daarnaast is het samengaan van de kruiden in een recept van belang, om de werking te harmoniseren of bijvoorbeeld de vertering te vergemakkelijken. Een goede kruidenformule zit slim in elkaar.
Zinvol alternatief
Kruiden worden over de hele wereld al sinds mensenheugenis ingezet voor preventie en klachtenverlichting. Het is bijzonder te merken dat de farmaceutische industrie meer geïnteresseerd raakt in klassieke kruidentoepassingen. De Traditionele Chinese Kruidengeneeskunde biedt alternatieven, zeker om het gebruik van antibiotica en medicatie met nare bijwerkingen waar mogelijk te beperken.
Kwaliteit en toepassing
De kwaliteit van losse kruiden en kruidenpreparaten moet aan duidelijke
eisen voldoen. Ze worden streng gecontroleerd om de werkzaamheid en
veiligheid te garanderen. Van oudsher werd gewerkt met losse kruiden
waarvan een aftreksel werd gemaakt, een decoct. En dat gebeurt nog
steeds, hoewel tegenwoordig vaker gekozen wordt voor kant en klare
pillen of voor een gevriesdroogde vorm (korreltjes of poeder), al dan
niet tot capsules verwerkt. Ook druppels en zalf op kruidenbasis zijn
beschikbaar.

Voeding & TCM
Voeding & de Chinese geneeskunde.
Acupunctuur, uitgebreide kruidenleer, Tai Chi, Chi Kung zijn bekende onderdelen van de Chinese geneeskunde. Deze onderdelen zijn gebaseerd op de grondbeginselen van de Chinese energieleer te weten: Qi, yin/yang en de 5 elementen. In de Chinese geneeskunde streeft men naar het vinden of behouden van een balans, waardoor de mens optimaal kan functioneren. Voeding kan hier een waardevolle bijdrage aan leveren.
We onderzoeken welke soort voeding invloed heeft op bepaalde typen mensen, het organisme en het klachtenbeeld. Lees meer Voeding & TCM