Gezondheid Centrum Health Care Zheng Tong, Gezondheidsadvies,Chinees Herbalist, Kruidentherapie, Acupunctuur, Acupressuur, Moxa, Cupping, Gua sha, Tui-Na en Natuurgeneeswijzentherapie.

Massage

 • Chinese massage

Chinese massage wordt al meer dan 4.000 jaar in China beoefend. Het wordt nog steeds beoefend en onderwezen in ziekenhuizen en universiteiten in China. Het maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM); het is niet goed bekend in het Westen. Deze zogenaamde "energie" -massage, beter bekend als An Mo / Tui Na, maakt een vrije circulatie van vitale energie, qi , door het hele lichaam mogelijk, waardoor gezondheid en welzijn wordt gegeven aan degenen die het ontvangen, evenals aan degenen die overdadig het. . Hoewel ouder, heeft zich een verdere ontwikkeling en onderzoek naar de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) ontwikkeld tijdens het bewind van keizer Qin Shi Huangdi (259 tot 210 voor Christus), daarom noemen westerlingen het ook "taoïstische massage" .

Massage is meer dan een moment van ontspanning, het helpt stress te verminderen, ziekte te voorkomen en de gezondheid te verbeteren. Massage heeft veel positieve effecten:

Over de structuur en houding van het lichaam:

 • Verzacht de pijn,
 • werkt als pijnstillers en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, zonder de bijwerkingen van de laatste
 • maakt de spieren flexibeler en elastischer,
 • verbetert de gewrichtsmobiliteit,

Over de werking van het hele organisme:

 • kalmeert en kalmeert,
 • verhoogt de ademhalingscapaciteit,
 • verbetert de spijsvertering en vermindert constipatie,
 • verbetert de bloed- en lymfecirculatie,
 • verbetert de weefseloxygenatie.

Wellnessmassage
Welzijnsmasseur en welzijnsmassage. Een welzijnsmasseur is een massageprofessional die ontspannende, niet-therapeutische massages uitvoert.
In het algemeen hebben welzijnsmasseurs een welzijnsmassage-opleiding gevolgd in een instituut, een massageschool of via een referent zoals een stagebegeleider.
Wellness-massagebeoefenaars werken in privépraktijken of spa-achtige instituten. Ze werken dus als niet-gereglementeerd vrij beroep of als werknemer.
De ontwikkeling van het beroep van wellness-masseur is lange tijd tegengewerkt door fysiotherapeuten, die beweerden het monopolie te hebben op de term massage. Recente jurisprudentie heeft het mogelijk gemaakt om deze semantische discussie te verduidelijken door een onderscheid te maken tussen therapeutische massages (gereserveerd voor fysiotherapeuten) en welzijnsmassages, waarvan de uitoefening gratis is. Om elke dubbelzinnigheid op het werkterrein van zijn activiteit te vermijden, geeft de welzijnsmasseur vaak aan dat de voorgestelde massages geen therapeutisch doel hebben. Opgemerkt moet worden dat schoonheidsspecialisten die het monopolie hebben op de term modellering (modellering = term die het feit aanduidt van het doen van massages zonder de term massage te gebruiken die voorheen alleen voor de fysiotherapeut was voorbehouden) voortaan ook de term massage kunnen gebruiken (omdat de verschillende gevallen wet ) om welzijnsmassages uit te voeren.
Na juridische verduidelijkingen is het aantal opleidingsorganisaties die opleidingen wellness-massage aanbieden aanzienlijk toegenomen. Deze toename heeft geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal beoefenaars van wellnessmassages, evenals van de kwaliteit van hun opleiding.

De massage of de massagetherapie is de toepassing van een reeks handmatige technieken die de verbetering van mensen zoeken door het uitvoeren van bewegingen van de handen op verschillende levende weefsels. Deze therapie werkt onder andere in op de huid , spieren , pezen en ligamenten (deze weefsels worden gewoonlijk zachte weefsels genoemd) en heeft tot doel de gezondheid te verbeteren (zowel fysiek als mentaal welzijn).

Etymologisch komt massage van de Arabische mis die 'aanraken, voelen' betekent.
De term massage of massagetherapie omvat een reeks technieken die, ondanks hun filosofische verschillen en toepassingen, een aantal principes en methoden gemeen hebben met als doel het bevorderen van ontspanning (gespierd en nerveus), bloed- en lymfatische circulatie , l 'assimilatie en vertering van voedsel, eliminatie van gifstoffen , functioneren van vitale organen en psycho-lichamelijk ontwaken.
De massage zorgt onder andere voor een opwarming van de spier en een activatie van de bloedsomloop. Het kan worden gebruikt om de eliminatie van melkzuur te bevorderen dat wordt geproduceerd door anaërobe fermentatie tijdens langdurige inspanningen (sport, werk). Het kan de lymfe stimuleren en daardoor een beter immuunsysteem bevorderen .
Massage kent vele vormen en is onderverdeeld in families: lichamelijk met oliën ( bijv. Thais, Zweeds, Californisch, Esalen), lichamelijk zonder oliën en energetische stoffen ( bijv. Amma en polariteit). Massagetherapie kan iedereen echt welzijn brengen . Het wordt meestal uitgevoerd op een persoon die op een tafel of op de grond ligt, maar sommige technieken worden in een zittende positie beoefend. De traditionele massage van het kind , vooral in Afrika, zorgt ervoor dat het veel houdingen aanneemt. Vanaf de jaren zeventig en vooral na mei 68 , met de erkenning van het recht op genot en de evolutie van de status van het menselijk lichaam, zal de beoefening van massage eindelijk worden gebruikt voor het eenvoudige plezier van iedereen. Deze notie van plezier, die voor die tijd nog te zwavelig was, had niettemin moeite om zichzelf op te dringen. Het is het concept van '  welzijn  ' dat, voortgestuwd door de New Age- beweging van de jaren tachtig , massageplezier en massorelaxatie hun plaats zal laten innemen in ons gebruik.
De enige massageopleiding die in Frankrijk door een staatsdiploma wordt erkend, is die van masso-kinesitherapie . Veel andere opleidingsorganisaties bieden opleidingen in massage en aanraking van welzijn aan, al dan niet onder toezicht van federaties van welzijnsmassages; maar hun opleidingscertificaat wordt niet door de staat erkend als diploma en geeft in geen geval het recht om therapeutisch massage te beoefenen, dit recht is exclusief voorbehouden aan masseurs-fysiotherapeuten. In feite bieden veel instituten massages aan.
Verschillende technieken
In het Westen heeft zich een veelheid aan praktijken ontwikkeld. Ze kunnen worden ingedeeld in drie hoofdgroepen:

 1. traditionalisten van oude traditionele praktijken met de toepassing van specifieke culturele voorschriften van elk;
 2. New Age benaderingen en hun psycho-energetische opvattingen over het menselijk lichaam, al dan niet ingeprent met de Jungiaanse psychologie  ;
 3. de rationele en mechanistische benaderingen van het menselijk lichaam die massokinesitherapie (therapeutisch) en massorelaxatie (manuele ontspanning voor het plezier van aanrakingsliefhebbers) geven .

 

 • Manuele lymfedrainage

Deze vorm van massage stimuleert de lymfe en wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut. Het bestaat uit twee hoofdfasen: de eerste is gericht op het "pompen" van de rijk gevasculariseerde gebieden waar de lymfatische netwerken zich bevinden ( bijv. popliteale fossa, okselholte, femorale trigonum) en de tweede fase is gericht op het verdrijven van de lymfe door drukmanoeuvres zoals zoals het vloeipapier (van de handpalm naar de vingers) of het afwikkelen van de handen (van de pink naar de duim), uitgevoerd van distaal naar proximaal.
Omdat het net onder de huid circuleert, met een oppervlakte van 80%, en deze bloedvaten erg kwetsbaar zijn, zullen de gebaren uiterst delicaat zijn. Hier voeren de vingers van de beoefenaar golfbewegingen uit om de harmonieuze samentrekking van spiereenheden in de lymfebanen (lymfangions of "kleine harten" van lymfevaten) te bevorderen. Om dit te doen, is het noodzakelijk om nauwkeurig de situatie van de gangliongroepen te leren, het pad dat de lymfatische stroom volgt, en om het ritme en de druk te voelen die op elk deel van het lichaam moet worden gebruikt. In tegenstelling tot andere drainagetechnieken blijven de handen in permanent contact met de weefsels omdat de sessies ook bevoorrechte momenten zijn om de patiënt te begeleiden, om te luisteren naar zijn organische en energetische ritmes.
Nuttig voor elke vermoeide persoon die zijn immuunsysteem moet versterken; ook nuttig voor mensen met lymfoedeem, in mindere mate veneus (maar de bediening is iets anders: niet pompen en de verplaatsing is traag en volgt het veneuze netwerk) of mensen met "zware benen".
Er zijn twee hoofdtechnieken voor manuele lymfedrainage  :
De Vodder-techniek is ontwikkeld door Emil Vodder in de jaren 1930. Het is gebaseerd op het principe dat de drukvariaties die worden veroorzaakt door het uitoefenen van cirkelvormige drukken langs de lymfevaten ervoor zorgen dat de lymfe kan worden geëvacueerd.
De Leduc-techniek is afgeleid van de Vodder-techniek. De techniek, ontwikkeld door de Belg Albert Leduc, voegt manoeuvres van de drainage toe die op afstand van het oedeem worden uitgevoerd, evenals resorptiemanoeuvres die op het oedeem worden uitgevoerd, naast het gebruik van hulpmiddelen voor pressotherapie.

 • Negen maanden speciaal voor zwangere vrouwen

Massorelaxatiesequentie die wordt beoefend in een veilige zijdelingse positie en toelaat om de psycho-lichamelijke spanningen van een normale zwangerschap te verlichten .

 • Anma-massage

Het doel is om bij te dragen aan het welzijn van het individu door het elimineren van de spanningen die zich in het lichaam nestelen als gevolg van slechte houdingsgewoonten of een toestand van permanente stress. De effectiviteit van de behandelaar ligt in zijn vermogen om naar zijn patiënt te luisteren. Zijn vingers verlichten de spanningspunten door percussie, kneden, wrijving ... De toe te passen techniek wordt bepaald door de reacties van de patiënt. De soort massage wordt door de Japanners anma genoemd .

 • Amma massage op stoel

De amma stoelmassage, deze massage is bedoeld om de tijdens het werk opgebouwde stress te verminderen, zo niet te elimineren. Stoelmassage is oorspronkelijk ontwikkeld door David Palmer, een Amerikaan die op een gemakkelijke manier zijn klanten bij Apple wilde masseren . Hij was de eerste die in 1983 een effectieve en krachtige kata (nauwkeurige en gecodificeerde opeenvolging van manoeuvres) ontwierp om de rug, schouders, armen, handen, hoofd en nek in 15 minuten te ontspannen. De zittende amma wordt via kleding gegeven, waarbij de ontvanger in een ergonomische stoel zit.
Beoefend in sessies van vijftien minuten, waardoor het toegankelijk is in bedrijven, cafés of openbare locaties, loopt de zittende amma soms ook "naaldvrije acupunctuur" genoemd, door alle meridianen (energiekanalen) over meer 140 specifieke punten met verschillende hand en elleboogtechnieken: energetische sweeps, stretching, pressie en percussie. Receptoren op de huid zijn verbonden met zenuwen die rechtstreeks naar de hypothalamus gaan , een structuur in de hersenen. Dit laatste zal, dankzij massage, de aanmaak van genotshormonen, zoals oxytocine, op gang brengen.

 • Buikmassage

Het doel van de buikmassage is om te ontspannen door het masseren van de buik , en vooral de darmen . Dit is om te ontgassen het spijsverteringskanaal . De buikpijn en stress verdwijnen daarmee als een van hun belangrijkste oorzaken .

 • Hotstone- of kiezelmassage

De warmte van basaltstenen of kiezelstenen die tijdens een hotstone-massage worden gebruikt, zorgt voor een thermisch contrast met het lichaam. De stenen zijn soms bedekt met een massageolie om de vloeiendheid van het gebaar te bevorderen en wrijving te verminderen. Gepolijste kiezels en stenen zorgen voor meer warmte dan de hand kan leveren en dragen zo bij aan de vaatverwijding van het weefsel. De ideale temperatuur is 49  °C . Deze temperatuur mag niet worden overschreden, omdat de klant het niet kan verdragen. De warmte ontspant de spieren en de natuurlijke spanningen van het lichaam. De choreografieën van gebaren kunnen van massage tot massage verschillen, afhankelijk van de culturen en de behendigheid van de beoefenaars.

 • Balinese massage

Balinese massage, ook wel "Pijat Bali" of "Pijat" genoemd, profiteert van de invloed van verschillende culturen die in Indonesië aanwezig zijn. Het is dus het resultaat van een mix van Chinese, Indiase, Indonesische en Ayurvedische technieken. Het wordt uitgevoerd in twee delen: een zonder olie om de spanningen van het lichaam te ontspannen (sterke druk, rekken, wrijving), en de andere met olie die strikt genomen het gedeelte "massage" vormt. Het is bedoeld om te werken aan energiepunten om spierspanning te ontspannen, bloed te laten circuleren, het lichaam te draineren en de geest te ontspannen. Zeer complete massage van het hele lichaam, zeer effectief op de rug, de nek en de schouders, er is niet alleen één Balinese massage maar veel als alle technieken die voortkomen uit een familie en voorouderlijke orale traditie, verschillend volgens de beoefenaars, dorpen, gezinnen.

 • Kashmiri-massage

Massage in de Shaivite- traditie van Kasjmir , ook wel "kashmiri-massage" genoemd . Technisch is de massage gebaseerd op de yogakennis van het lichaam en de subtiele ervaring van de 108 marma's of energiepunten, vergelijkbaar met acupunctuurpunten, die met elkaar verbonden zijn door de bewegingen van de masseur. De marma's zijn energiepunten of sleutelpunten, echte bruggen tussen het lichaam en het bewustzijn. Ze zijn zeer voelbaar met de handen. "  Marma  " , een Sanskriet woord dat "geheim", "verborgen" betekent, is een plaats van verbinding of ontmoeting van de vijf organische principes: ligamenten, bloedvaten, spieren, botten en gewrichten. Deze punten zijn de zetel van levensenergie of prana .
De massage vereist vooral een aanwezigheid. Gedurende twee uur, in een totale afwezigheid van afleiding, van intentie, door continue en extreem langzame bewegingen te maken, zal de masseur het hele lichaam van de persoon die wordt gemasseerd bedekken. Het gebruik van hete sesamolie wordt aanbevolen. De masseur zit in kleermakerszit (benen gekruist), de masseur zit in de as, zijn benen passeren aan weerszijden van de buste van de masseur die zo toegang heeft tot alle delen van het lichaam zonder te bewegen en zonder het contact te verliezen. We beginnen met het masseren van de voorkant van het lichaam, dan beide kanten achtereenvolgens voordat we de achterkant masseren. De stimulator door een eenvoudige techniek kantelt het lichaam van de patiënt van de ene positie naar de andere. Kashmiri-massage is gericht op emotionele, lichamelijke en mentale harmonie.

 • Californische massage en Esalen-massage

De Californische massage , die in de jaren '60 in Esalen , Californië werd ontwikkeld, maakt deel uit van de familie van psycho-lichaamsmassages en maakt werk mogelijk dat een sleutel kan zijn om aan jezelf te werken, bijvoorbeeld samen met een psychotherapeut. Het wordt naakt ontvangen en wordt gekenmerkt door lange sensuele bewegingen (in de zin van voelen en voelen, en niet seksueel), zacht en harmonieus, langzaam, met pauzes, waardoor de ontvanger kan temmen wat hij voelt, omhullend, waardoor plezier wordt bevorderd en welzijn. Het hele lichaam wordt gemasseerd met een massageolie.

 • Koreaanse massage

Koreaanse ontspanning is geen massage op zich, maar als je massage als een handmatige beoefening beschouwt, is ontspanning een volwaardige massage. De bijzonderheid van Koreaanse ontspanning is dat het bijna in wezen slechts één type manoeuvre gebruikt, genaamd "vibratie". Het proces vindt plaats in twee fasen: één actief waarbij de persoon wordt "geschud", de andere passief waarbij de persoon de sensaties "integreert" zonder dat er extern contact is. Zoals altijd bij massages, is het belangrijkste moment dat van integratie. In termen van vibratie is het doel van Koreaanse ontspanning om een ​​"natuurlijke" rimpeling in het lichaam van de persoon die wordt gemasseerd te produceren en deze rimpeling lang genoeg vast te houden zodat de hersenen er een persistentie van kunnen creëren. Zo voelt de persoon die wordt gemasseerd tijdens de passieve fase sterk een "rimpeling" uit zijn hersenen komen: het is een opwindende en zeer ontspannende fase.
Stel je voor Dat we een Koreaan met de arm doen (voor de eenvoud op een enkele Koreaanse beweging). De persoon ligt absoluut op de grond zonder kussen en zonder belemmering. Het is dan een kwestie van de arm stevig vastpakken zonder hem te veel te knijpen, hem een ​​beetje strekken zonder de persoon op de grond te trekken door hem niet te laten glijden of draaien, en ten slotte, met behoud van deze kleine rek die alle gewrichten losmaakt. van de arm naar de schouder zelf, om de arm op en neer te schudden met een relatief lage amplitude en met een gemiddelde snelheid gedurende ten minste 1 minuut en 30 seconden. Dit is de actieve fase. De passieve fase volgt waar de Koreaanse trilling van de arm bijna plotseling wordt gestopt, waar de laatste een kleine seconde op een iets meer geaccentueerde manier wordt gestrekt terwijl deze wordt opgetild tot een hoogte van ongeveer 15 centimeter van de grond. Dan laten we de arm los zodat deze de grond raakt. Tijdens de Koreaanse vibratie wordt de arm van de grond getild tot de hoogte die overeenkomt met het gezochte werk. Deze twee fasen vormen een cyclus van Koreaans op een enkele Koreaanse beweging. Vaker wel dan niet, zijn er minstens drie identieke cycli nodig om een ​​Koreaanse beweging echt sterk te maken.

De grote schoonheid van Koreaanse ontspanning komt van het feit dat deze massage erg diep is en volledig pijnloos is (afgezien van de reeds bestaande pijnen). Bovendien negeert Koreaanse ontspanning, net als Californische massage, de gebruikelijke beperkingen die we definiëren in onze termen van anatomie: Koreaanse arm masseert de hele arm, onderarm, ellebooggewricht, het schoudergewricht, de schouder en de hele schoudergordel, de thorax, de nek, het hoofd, de buik, de rug, de billen, het bekken, de benen ... de kwaliteit van de vibratie staat in directe relatie met de voortplanting van de resulterende golf: de hele lichaamsgolven. Ook hier ligt de grote moeilijkheid van Koreaanse ontspanning: het is alleen succesvol als de rimpeling, die op het lichaam wordt geproduceerd door de vibratie die van bijvoorbeeld de arm komt, zich naar het hele lichaam verspreidt. Dit is in zekere zin het principe van de slinger: de frequentie die hiervoor nodig is, hangt af van de lengte en massa van elk deel van het lichaam van de persoon die de trilling ontvangt.
Te snel levert de trilling te weinig energie op en deze laatste zal zich concentreren op de weefsels die zich het dichtst bij de bron van de trilling bevinden: in het geval van de Koreaanse arm krijgt de elleboog pijn. En wat meer is, de rimpel zal zich niet naar het hele lichaam verspreiden. Te langzaam, de vibratie zal ongetwijfeld schokken veroorzaken en dus nabijgelegen en / of verre weefsels beschadigen, terwijl het aanzienlijke mentale stress veroorzaakt als gevolg van de schokken die door de schokken worden veroorzaakt. Andere effecten zijn verre van verwaarloosbaar, inclusief het feit dat de trilling dan geen rimpeling in het lichaam veroorzaakt. Het mooie van het ding is dat de rimpel gemakkelijk wordt verkregen wanneer de beoefenaar zelf zowel naar het lichaam van de persoon die wordt gemasseerd als naar zijn eigen lichaam luistert. Voor hem is het niet langer een Koreaanse rimpeling van het lichaam van de persoon die hij masseert die hij moet krijgen, maar het is een rimpeling van de eenheid gevormd door hun twee lichamen.

 • Massage-dans

Deze naam verwijst naar verschillende facetten van hetzelfde welzijnsproces, waarvan de gemeenschappelijke punten zijn:
vanuit het idee dat niemand zijn behoeften beter kent dan hijzelf, ligt de nadruk op het luisteren naar de behoeften van zowel jezelf als de ander en actieve interactiviteit tussen de deelnemers, of ze nu masseurs of masseurs zijn;
alle variaties zijn denkbaar: liggend, zittend, staand, met of zonder olie, etherische oliën, naakt of gekleed,  etc.
dans omdat het esthetische aspect aanwezig blijft in de harmonie van gebaren en het plezier van beweging. Zoals bij elke dans, is het mogelijk om in paren, drie of meer te experimenteren, al dan niet van partner te wisselen,  enz.
een laatste fase van volkomen stille integratie. Het is niet ongebruikelijk dat deelnemers op natuurlijke wijze in slaap vallen.
De basisversie bestaat uit het veroorzaken van ritmische impulsen op het lichaam van de gemasseerde persoon. In principe dicht bij Koreaanse ontspanning, zijn de impulsen echter veel groter terwijl ze redelijk snel blijven, met een snelheid van 150-180 bpm.
Het hele lichaam wordt dus aangedreven door in te werken op de ledematen en ledemaatsegmenten, het lichaam zelf inclusief het hoofd met echter voorzorgsmaatregelen voor het laatste. De bewegingen produceren verzadiging van de kinesthetische receptoren en het vestibulaire systeem, wat leidt tot diepe ontspanning en ontspanning.
De enige manier voor de masseur om te veel spierinspanning te vermijden, is door de impuls te produceren met het hele lichaam, vandaar de danskwalificatie die bij de naam van deze massage hoort.
Een meer geavanceerde versie associeert de basisimpuls met interactiviteit en een actievere en effectievere communicatie van de massé door middel van non-verbale en soms verbale communicatie. Het is een techniek van communicatie, zelfkennis en ontdekking van de ander. Alle soorten gebaren kunnen worden uitgevoerd. Gemeenschappelijke welzijnsmassages, zie traditionele of moderne therapeutische massages wanneer de masseur bevoegd is om ze uit te oefenen: aanrakingen, impulsen, min of meer diepe druk, palperen en rollen, stimulatie van de meridianen van acupunctuur,  enz.

 • Hawaiiaanse massage

Hawaiiaanse massage komt van de Hawaiiaanse eilanden in Polynesië. Het kan een ontspannende en weldadige massage zijn die direct op de huid wordt gedaan met een grote hoeveelheid warme massageolie. Het hele lichaam wordt gemasseerd om de energie weer in "balans" te laten komen.
Het kan ook een therapeutische massage zijn. Hawaiiaanse massage wordt in feite gedaan om het lichaam voor te bereiden op andere traditionele Hawaiiaanse lomi-lomi- gezondheidsbehandelingen, namelijk:
kruidengeneesmiddelen, dieet, vasten, oefeningen;
stoombaden, diagnose door palpatie, osteopathie;
chiropractische manipulaties, terugveren van botten, vervanging van fracturen;
zuivering door inname van zout water;
klysma's, zeebaden, heliotherapie, thermotherapie;
zorg door te spreken, positief denken, gebed, ho'oponopono - traditioneel systeem voor het herstellen van de harmonie tussen patiënt en familie, relaties, natuur, God, om problemen op te lossen die ziekte kunnen hebben veroorzaakt - counseling.
Er is prenatale Hawaiiaanse massage, bevallingsmassage, postnatale massage, newborn massage, kindermassage,  etc. Hawaiiaanse massage werd oorspronkelijk beoefend door Hawaiiaanse genezers. De term "  Lomi Lomi  " betekent "persen, kneden, hakken". De Hawaiiaanse of Lomi-Lomi- massage lijkt erg op de Californische massage, zowel in de gebruikte technieken als in het spirituele aspect, behalve het aanroep-gebed dat vóór de massage wordt gedaan en de Hawaiiaanse muziek die tijdens de massage kan worden gespeeld. massage.

 • Zweedse massage

Zweedse massage combineert stevigheid en zachtheid, de oorspronkelijke naam was Zweedse gymnastiek en tegenwoordig staat het in Zweden bekend als 'klassieke massage'. »Het heeft tot doel een grote spierontspanning te bieden en zo een toename van het bewegingsbereik te bevorderen. Het wordt in verschillende landen voor therapeutische doeleinden gebruikt. Het veroorzaakt een verhoogde bloedcirculatie in spierweefsel, ontspant de spierspanning, helpt de elasticiteit van spieren en pezen terug te krijgen en levert daardoor duidelijke voordelen op. Deze techniek maakt gebruik van effleurage, kneden, wrijving en percussie op gerichte locaties. Deze massage komt het meest voor in massagesalons. De methode is ontwikkeld door de heer Pehr Henrik Ling

 • Holomassage of holistische massage

De laatste jaren is er een nieuwe vorm van touch care-techniek ontstaan, door een therapeut die verschillende oosterse methoden heeft gesynthetiseerd, zoals Bhutanese massage, Koreaanse en Thaise relaxaties, reflexologie en Shiatsu, om ze in een vorm te brengen die meer past bij de westerse cultuur. Het werkt op het hele wezen in zijn fysieke, psychische, fysiologische en energetische dimensies, vandaar de naam "holomassage" ( holos betekent "globaal" in het Grieks). De holomassages worden op de grond beoefend met “droge” fasen (zonder olie) en andere met pure en biologische essentiële oliën. Het induceert drainerende effecten zoals de eliminatie van toxines , oxygenatie, goede celpolarisatie, energieharmonisatie, vermindering van stress en spanningen (vandaar een betere stofwisseling); en ten slotte een betere perceptie van het lichaamsdiagram, een kostbare hulp bij de herstructurering van de zijnde "reparatie" van wonden uit het verleden (psychisch of fysiek trauma, mishandeling, verkrachting, enz.) die een belemmering vormen voor ontwikkeling.
Het ontvangen van een holomassage is een actief proces waarvan de effecten des te gunstiger zijn naarmate het onderwerp betrokken raakt bij de "uitwisseling". Het is een niet-directieve methode waarbij de expert niet de therapeut is maar de persoon zelf, met respect voor de grenzen en vrijheden van elk.

 • Zweedse Kinetische Massage MD

Kinetische Zweedse massage (van het Grieks, kinétikos wat "beweging" betekent) is geïnspireerd op de bewegingen van de traditionele Zweedse massage (effleurage, kneden, pletten, drainage, percussie). De manoeuvres van dit type massage worden systematisch uitgevoerd vanaf het punt van inbrengen tot het punt van spieroorsprong, waardoor maximale ontspanning van de spier wordt bereikt. Deze techniek is in 1988 ontwikkeld door de oprichters van het opleidingsinstituut Kiné-Concept massagetherapie.

 • Sportmassage

Het helpt atleten bij het trainen en verbeteren van hun prestaties door pijn en het risico op blessures te voorkomen. Massagetherapeuten combineren verschillende klassieke manipulaties van Zweedse massage met compressie, acupressuur, transversale vezelwrijving, gewrichtsmobilisatie, hydrotherapie en cryotherapie (massage met intense koude) om te voldoen aan de behoeften van topsporters en fitnessliefhebbers.

 • Rx-massage

"Massage Rx" is een generieke naam, omdat het zeer verschillende soorten massages groepeert, afhankelijk van de onderdelen die ze betreffen. Manuele lymfedrainage is dus een techniek die tot doel heeft de algemene gezondheidstoestand van de patiënt te verbeteren. Lymfe is een vloeistof waarin de organen baden en waarvan de lymfocyten een zeer belangrijke rol spelen in het immuunsysteem, omdat zij degenen zijn die worden gemobiliseerd om infecties te bestrijden. Zij is ook degene die het afval draagt. Door de circulatie van lymfe door het lichaam te stimuleren, zorgt lymfedrainage ervoor dat deze afvalstoffen sneller worden afgevoerd, gifstoffen worden afgevoerd en virussen en bacteriën worden bestreden. Neuromusculaire therapie is gericht op de behandeling van spieren die lijden aan te veel spanning en pijn veroorzaken die intens kan zijn. Rx-massage is medische massage. Het wordt gebruikt om echte gezondheidsproblemen te behandelen en kan daarom alleen door een professional worden uitgevoerd.

 • Triggerpoint massage

Triggerpoints ( triggerpoints in het Engels) zijn spanningspunten in spierweefsel bij het sarcomeer , die om verschillende redenen zijn ontstaan: bijwerking van bepaalde medicijnen, ongelukken, slechte houding, repetitieve bewegingen of stress. Deze gevoelige punten bij palpatie kunnen ervoor zorgen dat de hele spier samentrekt en hevige pijn veroorzaakt. De pijn bevindt zich vaak op enige afstand van het triggerpoint. Om de triggerpoints te elimineren, oefenen we een voldoende sterke druk uit op deze gebieden. Deze methode is zeer effectief en kan gewrichtspijn, spierspanning en pijn helpen verlichten en het bewegingsvermogen verbeteren. TrP's waren een criterium voor het diagnosticeren van fibromyalgie na controle op en uitsluiting van andere ziektemogelijkheden. In Frankrijk wordt triggerpointtherapie momenteel niet vergoed door ziekenfondsen.

 • Traditionele Thaise massage, Nuad Bo'rarn

Deze kunst van aanraking wordt uitgevoerd op een matras op de grond en gekleed in losse en comfortabele kleding. De beoefenaar beweegt de cliënt van de ene yogahouding naar de andere, waarbij hij een traditionele combinatie van massage, acupressuur , energiekanaalwerk (sen) en passief rekken in de beoefening opneemt. Het is ook vaak gebruikelijk om in Thailand te horen dat Nuad Borarn "yoga voor de luie" is.
De oorsprong van Thaise massage is het onderwerp van discussie onder specialisten die het oneens zijn over de respectievelijke aandelen van Indiaas erfgoed, Chinese invloed en populaire praktijken. In het nominatiedossier voor de inschrijving van Nuad Thai op de "Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid", presenteert Thailand het als onderdeel van de kunst, wetenschap en cultuur van traditionele Thaise genezing.
Volgens de legende gaat de oorsprong van traditionele Thaise massage meer dan 2500 jaar terug. De grondlegger van de Thaise massage, Jivaka Kumarbhaccha, was een gerenommeerd yogi en arts in de traditie van de Ayurvedische geneeskunde en behandelde onder andere de Boeddha. Na de dood van de Boeddha werden boeddhistische monniken die vroeg naar Zuidoost-Azië reisden vergezeld door ayurvedische artsen. Deze artsen beoefenden een therapeutische kunst die zich later ontwikkelde tot traditionele Thaise massage. Vooral in de buurt van boeddhistische tempels heeft Thaise massage zich ontwikkeld. Hierdoor ontstond een techniek voor mensen die zich bezighouden met het spirituele pad om de voordelen van meditatie en mededogen te delen door middel van massage.
Het is een gerespecteerde therapeutische kunst die tegenwoordig wordt beoefend in tempels en ziekenhuizen in Thailand. Volgens het Thaise ministerie van Volksgezondheid heeft meer dan 30% van de openbare ziekenhuizen (of 3.183 instellingen) in 2011 massagebehandelingen gegeven en is het aantal begunstigden tussen 2009 en 2011 verdrievoudigd (van 313.352 naar 889.225).