Gezondheidsadvies,Chinees Kruidentherapie, Acupunctuur, Acupressuur, Moxa, Cupping, Gua sha, Tui-Na therapeut,Alternatieve en Natuurgeneeskundetherapie.

Seksuele Disfunctie

Een seksuele disfunctie of seksuele stoornis is een beperking of moeilijkheid in de seksuele activiteit. Deze stoornissen kunnen van verschillende aard zijn. De gemeenschappelijke karakteristiek is dat geslachtsgemeenschap niet op een normale manier volbracht kan worden. Zowel mannen als vrouwen kunnen een seksuele stoornis hebben.

Oorzaken
Seksuele disfunctie kan een psychologische of lichamelijke oorzaak hebben. Problemen bij het verlangen, opwinding en orgasme kunnen veroorzaakt worden door:

  • te weinig zin;
  • verschil tussen partners in de hoeveelheid zin;
  • tegenzin tegen aanraken en vrijen.

Pijn bij geslachtsgemeenschap kan veroorzaakt worden door een lichamelijke aandoening, bijvoorbeeld door vaginale atrofie of te gespannen bekkenbodemspieren). Soms is er geen lichamelijke oorzaak te vinden. Dit kan ertoe leiden dat er geen gemeenschap meer mogelijk is.

Klachten
Een seksuele disfunctie kan zich op verschillende domeinen manifesteren. Er kunnen problemen zijn met het seksueel verlangen, de seksuele opwinding, het orgasme of er kan pijn optreden bij geslachtsgemeenschap (coïtus). Deze problemen kunnen zich uiten in:

  • erectieproblemen;
  • te weinig vocht (lubricatie) bij de vagina;
  • geen orgasme kunnen beleven (anorgasmie);
  • te snel een orgasme of een voortijdige ejaculatie krijgen;
  • dyspareunie;
  • vaginisme.

Behandeling
De oorzaak van de problemen kunnen door een arts of seksuoloog worden vastgesteld na medisch en/of psychologisch onderzoek. Is de oorzaak vooral psychologisch, dan kan hulp bij een psycholoog en/of seksuoloog uitkomst bieden. Hierbij kan gekozen worden voor individuele therapie en/of relatietherapie. Is de oorzaak somatisch van aard, dan zijn er diverse behandelopties, afhankelijk van de specifieke oorzaak. Medicatie of glijmiddel kan worden voorgeschreven. Daarnaast kan bekkenfysiotherapie helpen om de functie van de bekkenbodemspieren te verbeteren.

Verschil mannen en vrouwen

Dat vrouwen anders in elkaar zitten dan mannen is een bekend gegeven. Dat heeft ook zijn weerslag op seksualiteit. Hier bespreken wij in het kort de TCG-visie op een aantal verschillen tussen vrouwen en mannen.
Hormonen
Vrouwen hebben dankzij de maandelijkse cyclus te maken met wisselende hormoonspiegels. Dit heeft invloed op van alles en nog wat, van libido tot humeur en van nachtrust tot concentratievermogen. In de vruchtbare leeftijd ziet het hormonale effect er anders uit dan in de menopauze maar het is er, dat is duidelijk. Bij mannen is het verschil in de invloed van hormonen meer op de langere termijn zichtbaar. Op de korte termijn is er meer gelijkmatigheid.
De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) heeft een heel eigen kijk op de seksuele functies en relateert deze, hoe kan het ook anders, aan de totale energie van een individu. Dat een jonge moeder na zwangerschap en bevalling 'er even niet zo'n zin in heeft' is heel begrijpelijk. Haar lichaam heeft een inhaalslag te maken qua energie en voedingsstoffen. Tel daar het slaapgebrek en de eventuele borstvoeding bij op en het plaatje is duidelijk.
Het verschil in libido tussen mannen en vrouwen is een dankbaar onderwerp voor grappen. Vanuit de TCM is dit fenomeen echter goed te verklaren. Met het toenemen van de leeftijd neemt de totale hoeveelheid essentiële energie af en dus ook de seksuele energie. Volgens de TCM verliest een vrouw door menstruaties en zwangerschappen essentiële energie. Mannen verliezen die energie door zaadlozingen, maar in veel mindere mate.
Koud en warm
Volgens de TCG zijn vrouwen Yin en mannen Yang. Yin is koud en Yang is warm. Dat verklaart een hoop, nietwaar? Nee serieus, het verklaart echt een hoop. De acupuncturist kan met zijn vakkennis symptomen duiden en de behandeling van klachten, ook op seksueel gebied, hierop afstemmen. Dat kan door de keuze van acupunctuurpunten, door het voorschrijven van Chinese kruiden en door voedings- en leefstijladviezen.
Om het simpel te stellen: waar teveel koude is, kan warmte helpen en waar hitte de boel in de war stuurt, kan wat koelte goed doen. Maar ook: zijn er koude symptomen, voorkom dan dat er nog meer koude bij komt. Geen koude jus d'orange bij verkoudheid, geen bergen rauwkost bij een koude buik en een losse stoelgang. Rode huiduitslag, hoofdpijn, vroegtijdig klaarkomen, probeer eens vermindering van alcohol en van 'heet' voedsel (frituur, rood vlees).
Voortplanting
In feite is seks door de evolutie uitgevonden voor de voortplanting. Bij problemen met voortplanting komen we er, ook in de acupunctuurpraktijk, niet omheen om over seks te praten. Zowel de man als de vrouw zijn bij de acupuncturist aan het goede adres voor hulp bij een kinderwens die maar niet vervuld wordt. Dit vervangt niet het onderzoek door gynaecoloog en/of uroloog naar eventuele fysieke problemen, die het zwanger worden verhinderen. Acupunctuur is effectief om de menstruatiecyclus te optimaliseren, IUI, IVF en ICSI trajecten te begeleiden en kan bij de man ingezet worden om de productie en kwaliteit van de zaadcellen te verbeteren.

Seksualiteit bespreekbaar

Ook al lijkt seksualiteit in de huidige maatschappij open en bloot bespreekbaar, als het persoonlijk wordt blijkt er toch vaak een drempel te bestaan om te vertellen waar je wat seks betreft mee zit. Dat geldt ook voor de patiënt in de spreekkamer bij de acupuncturist. Dat is jammer en wel om twee redenen.
Ten eerste
Informatie over het seksueel functioneren kan de acupuncturist iets vertellen over de klacht waarvoor u eigenlijk naar de praktijk kwam. Het totale plaatje wordt een stukje duidelijker, waardoor de acupuncturist de behandeling nog beter op u kan toespitsen. Tenslotte bent u niet uw klacht, maar een mens met alle aspecten van het mens zijn.
Ten tweede
De acupuncturist kan, als u een ongemak heeft op het gebied van seksualiteit, hieraan aandacht schenken in de behandeling. Soms is een klacht op dat vlak niet uw eerste zorg. Echter, een gezond en bevredigend seksleven draagt wel bij aan uw ontspanning, uw humeur en de verbinding in uw relatie. Dit alles kan ervoor zorgen dat u zich weer sterk en gezond voelt en de wereld aankunt. En zo profi-teert zowel uw seksleven als de rest van uw gezondheid van openheid over dit wat
lastige onderwerp. Voor onderstaande klachten kunt u (dus ook) terecht bij de acupuncturist.
Specifieke vrouwenklachten
Menstruatieproblemen in alle gradaties, premenstruele klachten met stemmings-wisselingen en gespannen borsten, vaginale problemen, libidoverlies in verschil-lende levensfases, de menopauze met opvliegers, overmatig bloedverlies, slaap-problemen en urineweginfecties, begeleiding IUI/IVF/ICS-traject, zwangerschaps-klachten.
Specifieke mannenklachten
Impotentie, libidoverlies, (hinderlijk) verhoogde geslachtsdrift, verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten.