Gezondheid Centrum Health Care Zheng Tong, Gezondheidsadvies,Chinees Herbalist, Kruidentherapie, Acupunctuur, Acupressuur, Moxa, Cupping, Gua sha, Tui-Na en Natuurgeneeswijzentherapie.


Shiatsu

De werkzaamheid van Shiatsu is niet wetenschappelijk bewezen. Bij Shiatsu worden de duimen, handpalmen, en vingers gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam. 

Shiatsu is ontwikkeld in Japan door Tokujiro Namikoshi, en later door zijn zoon Toru Namikoshi. Beiden ontwikkelden hun kennis door "trial-and-error".

Er zijn twee stromingen in de Shiatsu. Eén stroming - ook wel Zen shiatsu - is meer gebaseerd op traditionele Chinese geneeskunde "(TCM)". De andere stroming - Namikoshi stijl - is meer gericht op incorporatie van Westerse anatomische en pathologische theorie. Shiatsu wordt gereguleerd door verenigingen van Shiatsu therapeuten. 

De klassieke vorm van Shiatsu heeft de volgende karakteristieken:

Massage wordt gedaan met de blote handen (geen apparaten, ellebogen, knieën, of voeten)

Er wordt alleen druk uitgeoefend aan het oppervlak van het lichaam (sommige nieuwere stijlen gebruiken ook wrijvingen en het uitrekken van de armen en benen)

Men blijft geheel gekleed (in nieuwere stijlen alleen als dat gewenst is).

De therapie wordt gebruikt bij de volgende aandoeningen: 

*rugpijn

*migraine of andere soorten hoofdpijn

*whiplash en stijfheid in de nek

*gereduceerde mobiliteit

*menstruatiepijnen

*spijsverteringproblemen

*verschijnselen van astma

*sportblessures

*"frozen shoulder"

*ischias

*hypertensie

Fysieke aandoeningen, emotionele onevenwichtigheid en mentale rusteloosheid (in combinatie met counseling)

In 2006 is door de Engelse Shiatsu Vereniging samen met de Thames Valley Universiteit een inspectie gedaan van de onderzoeken naar shiatsu. De inspectie vond dat het de onderzoeken in het algemeen ontbreekt aan controle of blind onderzoek en concludeert "dat er onvoldoende bewijs is zowel in kwantiteit als in kwaliteit over Shiatsu".

 

De Europese Shiatsu Federatie bekostigde in 2007 een onderzoek dat een statistisch significante verbetering liet zien van klachten, met name bij stress en spier- en gewrichtsproblemen Deze resultaten zijn gebaseerd op rapportages van patiënten en behandelaars. Doordat geen gebruik gemaakt is van een controlegroep, is het onmogelijk uit te sluiten dat de resultaten te verklaren zijn door het placebo- of door het proefleidereffect. De onderzoekers geven daarnaast zelf aan dat een groot deel van de respondenten reeds langer een tevreden gebruiker van Shiatsu is, dus het is mogelijk dat de positieve resultaten het gevolg zijn van een selectievertekening in de samenstelling van de onderzoeksgroep.

In Amerika is een groep, genaamd "Natural Standard", opgericht door therapeuten en onderzoeken om wetenschappelijk bewezen informatie te verschaffen over complementaire en alternatieve therapieën. Ze gebruiken aanduidingen om de mate van aanwezig wetenschappelijke data voor of tegen het gebruik van een therapie voor een specifieke medische aandoening (van A: reflecting strong positive scientific research, tot F: reflecting strong negative scientific research). Zij concluderen dat o.a. 

 

Klacht

Aanduiding

Misselijkheid

A

Angst

B

Pijn   (algemeen)

C

Astma

C

Depressie

C

Hoofdpijn

C

Kwaliteit   van slaap

C


 

CancerResearch UK geeft op hun website aan dat "er geen bewijs is dat shiatsu ziekten zoals kanker kan genezen of voorkomen. (...) Sommigen met kanker gebruiken shiatsu om symptomen en bij-effecten van de ziekte en behandelingen in toom te houden, zoals weinig eetlust, slaapproblemen en negativiteit. Ze zeggen dat het hen helpt om beter met hun ziekte en de behandeling om te gaan. Na een shiatsu behandeling voelen veel mensen zich ontspannen en ervaren meer energie

Zen-Shiatsu is een oosterse therapie die onder andere werkt met het systeem van energiebanen, de meridianen. De kracht van Zen en daardoor de massage komt uit de geest die in zichzelf rust. De rust ontstaat uit stilte en in de stilte ervaart men de ruimte. Zichzelf in de rust ervaren geeft de mogelijkheid om op weg te gaan en de eigen gewoonte patronen te erkennen en vervolgens los te laten. Het is een begeleiding om mensen bij het gevoelscentrum te brengen, om vanuit de eigen wil te kunnen leven.