Zwangerschap
“Zwangerschapsklachten horen er nu eenmaal bij” krijg je vaak te horen als je vertelt dat je last hebt van bijvoorbeeld misselijkheid, vermoeidheid of ook nog eens obstipatie. Maar als de klachten erg lastig worden of zo heftig dat je er niet meer normaal mee kunt functioneren wil je graag een oplossing. Acupunctuur kan je helpen om de klachten te verlichten. Zonder bijwerkingen en veilig voor moeder en kind.
Als je zwanger bent, verandert er veel in je lijf en je leven. De interne huishouding in je lichaam en ook je toekomst moeten ineens voor meer personen worden ingericht. Daardoor kun je tijdens je zwangerschap lichamelijk en geestelijk wat uit balans raken.
Acupunctuur bij zwangerschapsklachten
Veel voorkomende gezondheidsklachten tijdens de zwangerschap zijn misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, obstipatie, vocht vasthouden en rugpijn. Ook kun je soms last hebben van somberheid of zijn er gevoelens van angst en spanning, bijvoorbeeld voor de bevalling. Heb je tijdens je zwangerschap andere gezondheidsklachten die niet met je zwangerschap te maken hebben? Ook dan kun je veilig met acupunctuur behandeld worden. Goed om te weten omdat je tijdens je zwangerschap veel medicijnen niet mag gebruiken.Acupunctuur voor welke zwangerschapsklachten?De acupunctuurbehandeling bij zwangerschapsklachten is gericht op herstel van je lichamelijke en geestelijke balans. De behandeling kan bepaalde energieën stimuleren, maar ook afremmen. De klachten zijn vaak wisselend per fase van de zwangerschap. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde staat in iedere fase van de zwangerschap de energie van een ander orgaan centraal. De volgende klachten kunnen vaak met succes met acupunctuur worden behandeld:
- misselijkheid
- maagklachten
- hoofdpijn
- rugpijn
- extreme vermoeidheid
- aambeien
- slaapproblemen
- zwangerschapsjeuk
- constipatie
- onrustige benen (restless legs)
- harde buik
- hoge bloeddruk
- angst, depressie (klik voor onderzoek), paniekaanvallen
- dreigende miskraam of miskraamverleden (klik voor onderzoek)
- herstel na miskraam en bevalling (ook mogelijk met alleen Chinese kruiden)
Hoe werkt acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid ?
De meest gehoorde zwangerschapsklacht is zwangerschapsmisselijkheid. Vooral in de eerste drie maanden, maar soms ook later in de zwangerschap als je maag door de groeiende baarmoeder in de verdrukking komt. Bij de behandeling wordt meestal eerst de energetische werking van de maag versterkt. Daarnaast wordt een eventueel onderliggende disharmonie hersteld. Daarmee bedoelen we dat de oorzaak van een klacht als misselijkheid niet alleen bij de maag hoeft te liggen. Er kunnen ook andere organen en energieën bij betrokken zijn. De Chinese Geneeskunde kijkt namelijk anders naar de functies en samenhang van de organen. Daarnaast is een vrije doorgang van energie (Qi) en balans in zowel lichaam als geest van groot belang. Daarom richt de behandeling zich ook op de opheffing van blokkades. Tot slot bespreken we samen welke dieetadviezen kunnen helpen om je misselijkheid te verminderen.
Acupunctuur bij stuitligging
Als je baby in stuitligging ligt, kan acupunctuur helpen om je baby rond de 34e week van de zwangerschap om te laten draaien. Onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum uit 2010 wijst uit dat dit dankzij een behandeling met acupunctuur in de 33e en 34e week maar liefst 25% vaker gebeurt dan wanneer er geen acupunctuurbehandeling plaatsvindt! Bij stuitligging behandelen wij een specifiek acupunctuurpunt dat ervoor kan zorgen dat de baby voor de bevalling ‘spontaan’ draait. Veel verloskundigen en gynaecologen zijn er inmiddels mee bekend dat acupuncturisten bij een stuitligging kunnen behandelen. We raden je wel aan om dit vooraf met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken.
Dreigende miskraam of een miskraam-verleden
We begeleiden veel mensen om zwanger te raken en zwanger te blijven. We doen dit vaak tot aan week 12 van de zwangerschap. Acupunctuur kan namelijk helpen om de kans op een miskraam te verkleinen. Naast acupunctuur werken wij daarbij meestal met Chinese kruiden. Op onze pagina over onvruchtbaarheid vind je daarover meer informatie.
Met acupunctuur bevalling voorbereiden en op gang brengen
Acupunctuur kan ook goed helpen bij de voorbereiding op de bevalling. Dat kan vanaf de 37e week. De acupunctuurbehandeling richt zich op het toevoegen van energie en verminderen van spanning. Als je tegen of over je uitgerekende datum loopt, kan acupunctuur de bevalling op gang brengen. Met behulp van acupunctuur helpen we jou om te ontspannen, heel belangrijk als je bijvoorbeeld bang bent voor je bevalling. Daarnaast helpt het om je lichaam klaar te maken voor de bevalling, zoals bijvoorbeeld het verweken van de baarmoedermond en het versterken van de energie die zorgt voor effectieve weeën. De ontsluiting kan daardoor soepeler verlopen, het kan de duur van de bevalling verkorten en helpen om de bevallingspijn beter te verdragen.
Bevallingsvoorbereiding
Vanaf 36 weken kan je gebruik maken van een bevallings-voorbereidende acupunctuur. De voordelen hiervan zijn:
Grotere kans dat je binnen 42 weken bevalt
De bevalling verloopt soepeler
De duur van de bevalling is gemiddeld 2 uur korter
De ontsluiting verloopt makkelijker
Je kan makkelijker en dieper ademhalen
De weeën zijn beter op te vangen
De bevalling is minder pijnlijk
Je komt minder vermoeid de bevalling uit
Je borstvoeding komt makkelijker op gang
Het herstel na de bevalling gaat voorspoediger
Vanaf de 36e week wordt met de bevallingsvoorbereiding begonnen. De behandeling vindt 1 keer per week plaats tot aan de bevalling.
Tijdens de bevalling kan acupunctuur je ook ondersteunen:
- Als je vliezen zijn gebroken en je nog geen weeën hebt of onregelmatige weeën
- Bij onregelmatige weeën, bij weeën die te zwak zijn om tot voldoende ontsluiting te leiden
- Bij vermoeidheid, angst, spanning. Hierdoor kan de vordering van de bevalling belemmerd worden
- Als je pijnbestrijding nodig hebt
- Om het normale verloop van de bevalling te bevorderen
- Als de bevalling ingeleid moet worden
- Het is ook mogelijk om met acupunctuur de bevalling op gang te brengen. Je krijgt een behandeling aan het begin van de 41e week. Houd er rekening mee dat er soms 2 behandelingen nodig zijn. Acupunctuur werkt als katalysator; maar je baby en je lichaam bepalen uiteindelijk zelf wanneer ze er klaar voor zijn.
Acupunctuur bij herstel na zwangerschap
Een zwangerschap en bevalling vragen een enorme hoeveelheid energie. En meteen daarna volgt een drukke tijd met de zorg voor een baby. Het is heel normaal dat het even duurt voordat alles weer in balans is. Acupunctuur en ook Chinese kruiden kunnen je helpen bij je herstel. En als je bent bevallen met een keizersnede kan acupunctuur helpen bij het herstel van de buikwond. Borstvoedingsproblemen, vermoeidheid na de bevalling en postnatale depressie kunnen ook behandeld worden door de acupuncturist.
Acupunctuur tijdens het tweede en derde trimester
Niet alleen in het begin van de zwangerschap, maar ook nu en in je verdere zwangerschap kan acupunctuur je begeleiding en verlichting geven.
Waarbij kan acupunctuur je hulp bieden?
Slapeloosheid
Inslapen en doorslapen zijn tijdens de zwangerschap vaak lastiger, je favoriete slaaphouding kun je niet aannemen of je moet vaker ’s nachts naar de wc. Acupunctuur bevordert ontspanning en kan de slaap helpen verbeteren.
Je baby van stuit- naar hoofdligging
Je baby ligt met het hoofdje naar boven, in stuitligging. Als dat zo blijft, dan wordt het straks geboren met de billetjes eerst: dat betekent een stuitbevalling of keizersnede. Misschien niet je gedroomde bevalling en het wordt een medische bevalling.
De kans dat je kindje zelf, dus zonder hulp in de juiste houding keert in week 35 is ongeveer 50%. Met wetenschappelijke studies is aangetoond dat in week 35 met acupunctuur en moxa therapie de kans op natuurlijk draaien verhoogt naar zo’n 75%. Dat is 25% meer kans op een goede ligging. Je kunt deze behandeling al starten vanaf week 32.
Is je kindje eenmaal gedraaid, dan is het belangrijk ervoor te zorgen dat je kindje niet terugdraait naar stuitligging. Drie of vier behandelsessies zijn meestal al voldoende.
Depressie
Er verandert veel. Er komt veel op je af. Het is niet altijd makkelijk om hiermee om te gaan. Je kunt je onzeker voelen, je zorgen maken en angst hebben. Veranderde gemoedstoestanden en depressieve klachten komen ook voor tijdens de zwangerschap. Gelukkig kan acupunctuur je hierin ondersteunen. Dit geldt ook voor depressie na de zwangerschap.
Acupressuur tijdens de zwangerschap
Als je niet van naalden houdt, kun je ook acupressuur, bijvoorbeeld Shiatsu, proberen. Daarbij worden de punten met enige druk gemasseerd. Deze manipulatie kan pijnlijker zijn dan de naaldjes. Ook bij acupressuur is er onderzoek gedaan naar het gunstig effect bij lage rugpijn, misselijkheid en braken, en pijn en stress tijdens de bevalling.
Acupunctuur als de bevalling op zich laat wachten
Acupunctuur wordt vaak ingezet om de bevalling op gang te brengen. Acupunctuurpunten die de energie in de onderbuik beïnvloeden, helpen de baarmoeder om de contracties op gang te brengen.
Acupunctuur tijdens de bevalling
De acupuncturist kan jou of je partner een paar drukpunten leren voor tijdens de bevalling. Dit kunnen punten zijn om rust te geven, de bevalling te stimuleren, maar ook punten tegen pijn. Ook kan acupunctuur tijdens de bevalling ontspanning bevorderen en de pijn verminderen.
Acupunctuur na de bevalling
Ook na de bevalling kan acupunctuur bijdragen aan het welbevinden van jou en je kindje door je energie weer op peil te brengen bijvoorbeeld bij moeheid, pijnklachten of emotionele klachten.
Zijn er risico’s?
Onderzoek toont aan dat acupunctuur uitgevoerd door een ervaren acupuncturist veilig is voor moeder en kind en nauwelijks bijwerkingen heeft. Bij zwangere vrouwen wordt voorzichtig gewerkt. De meest voorkomende bijwerkingen zijn het pijnlijke prikje van de naald dat soms wat roodheid kan geven, soms kan er een kleine bloeduitstorting ontstaan.
Het is een gemakkelijke en onschadelijke methode om veelvoorkomende zwangerschapsklachten te behandelen. Omdat je tijdens de zwangerschap nauwelijks medicijnen mag gebruiken is acupunctuur een goed alternatief. Het effect van Acupunctuur is in meerdere internationale studies wetenschappelijk bewezen.