Gezondheid Centrum Health Care Zheng Tong, Gezondheidsadvies,Chinees Herbalist, Kruidentherapie, Acupunctuur, Acupressuur, Moxa, Cupping, Gua sha, Tui-Na en Natuurgeneeswijzentherapie.

Moxa

Door het aansteken van een propje van de bijvoet (Artemisia moxa, of kort: Moxa), boven op de in het lichaam gestoken naald, wordt de warmte, via de naald, naar het lichaam gevoerd, iets dat tot een prettige gewaarwording van deze warmte zou leiden.

Geneeskrachtige planten spelen een belangrijke rol in de traditionele geneeskunde van China, Japan, Korea, Vietnam, Tibet en Mongolië. Men droogt de plant en stampt ze fijn, het gruis wordt verbrand of er wordt een sigaar van gedraaid die men niet oprookt maar gebruikt bij acupunctuur. Die moxa sigaar wordt gebruikt om de huid en acupunctuurpunten warm te maken met de bedoeling de circulatie van bloed en qi (levensenergie) te stimuleren. Moxatherapie werd in Europa bekendgemaakt door het boek van de Duitse geleerde en reiziger Engelbert Kaempfer Amoenitatum Exoticarum (Lemgo 1712). Het werk is ook bekend om zijn beschrijving van de sidderaal en acupunctuur.

In 2010 promoveerde een fysiotherapeute aan het Erasmus MC op het effect dat moxabranden zou hebben op een stuitligging bij zwangerschap. Het ziekenhuis ontving hiervoor in 2011 de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Moxa is het gebruiken van Artemisia Vulgaris (Bijvoet), wat of op de naald wordt aangebracht of direct op de huid. Het wordt aangestoken en verbrand (nooit tot op de huid). Het genereert hierbij hitte en kan verschillende functies hebben zoals het bewegen en voeden van Qi (vitale energie).

Moxa is een ander woord voor gedroogd bijvoetkruid (artemisia vulgaris).
Bij een behandeling met moxa worden de acupunctuurpunten met dit kruid verwarmd. Zo wordt warmte en energie toegevoegd op die punten en wordt energie in beweging gezet. De acupuncturist kan hiervoor kiezen als er pijn is door stagnatie, als er te weinig warmte is of teveel koude.
Het spreekt voor zich dat uw acupuncturist zorgvuldig met moxa omgaat. Hij past moxa toe met aandacht voor wat u ervaart. Er zijn verschillende manieren om moxa toe te passen. 

De moxastick is een dikke sigaar die heel langzaam opsmeult en die boven de huid heen en weer of naar een punt toe wordt bewogen. De moxa raakt de huid niet aan. Vrouwen die een baby in stuitligging hebben gehad kennen de moxastick wellicht. Dagelijks de buitenhoek van beide kleineteennagels met moxa verwarmen kan het kindje aanzetten tot draaien. Ga daarvoor altijd naar een goed opgeleide acupuncturist en overleg met verloskundige of arts.

Moxa op de naald is een methode, waarbij korte stukjes van een dunnere moxasigaar over de naald worden geschoven en aangestoken. De warmte wordt door de naald diep in de huid of spier gebracht, zonder dat de moxa de huid raakt.
Losse moxa -bij sommige vormen van acupunctuur worden heel kleine bolletjes moxa direct op de huid gelegd en aangestoken. Zodra de patiënt de warmte voelt neemt de acupuncturist met een snelle beweging het korreltje weg.
Moxalamp -wie geen zin heeft in de rook (want roken doet het) kan een moxalamp gebruiken. Daarmee kan een hele zone diep verwarmd worden.
Cupping -bij cupping worden op bepaalde punten op uw lichaam glazen bollen (cups) aangebracht. Bij de traditionele manier wordt de lucht in de bol met een vlammetje verwarmd en plaatst de acupuncturist de bol snel op de huid. De bol trekt vacuüm op de huid. Tegenwoordig zijn er cups met een rubber bal of pompje om ze vacuüm te trekken.
Door het vacuüm wordt de doorbloeding sterk gestimuleerd. Afhankelijk van de intensiteit kunnen er ronde paarsblauwe plekken ontstaan. Soms komen zwemmers of atleten in het nieuws, die zich tijdens een groot kampioenschap hebben laten cuppen en een fraai patroon op rug of schouders hebben.
Cupping is een goede manier om energieblokkades op te heffen. De behandeling is zeer geschikt voor rug-, schouder- en nekklachten, long-problemen en verkoudheid. Met speciale cups kan ook gemasseerd worden.